HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İstanbul'un en büyük ilçelerinden Çatalca, yeni bir tartışmanın merkezi oldu. Belediye Başkanı Erhan Güzel'in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma dağ yamacına yapılan dev Atatürk silueti, ilçe sakinlerini ikiye bölerken, tepki çığ gibi büyümeye devam ediyor. Bir taraf "Atatürk sevgisi" derken, diğer taraf harcanan parayı ve projenin gerekliliğini sorguluyor. Vatandaşlar, "Bu paralar başka yere harcansaydı keşke, bize şatafat değil, çözüm lazım" diyor.
Projenin ne kadara mal olduğu henüz resmi olarak açıklanmasa da, kulaktan kulağa yayılan bilgiler, milyonlarca liranın harcandığı yönünde. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, pahalılık ve insanların geçim derdi düşünüldüğünde, bu harcama tepkileri artırdı. Çatalca'da su sıkıntısı, ulaşım sorunları ve sosyal yardım bekleyen birçok ihtiyaç varken, bu tür bir "görsel" projeye bu kadar para harcanması "israf" olarak yorumlandı.
Projeyi eleştirenlerin ortak noktası şu: Hiç kimse Atatürk düşmanı değil. Vatandaşlar "Atatürk'ü anmak başka, onun adını kullanarak gösteriş yapmak başka" diyor. Birçok kişi, Atatürk'ün mirasının sadece heykellerle değil, asıl olarak eğitimle, üreterek, memleketi kalkındırarak ve halka adaletle davranarak yaşatılması gerektiğini söylüyor.
Tabii ki projeyi destekleyenler de yok değil. Onlar da Atatürk'ün böyle simgelerle hatırlanmasının topluma moral verdiğini, gençlere bağımsızlık ve Cumhuriyet değerlerini aşıladığını düşünüyor. Onlara göre bu siluet, ilham verici bir anıt gibi.
yüzlerce yorumun yapıldığı Sosyal medyada vatandaşlar resmen isyan bayrağını açtı. İşte en çok konuşulan yorumlardan bazıları:
Mehmet Ordu: "Kardeşim manyak mısınız? Başka işiniz mi yok? Üretim yapın üretim!"
Gökhan Ordu: "Abi çeşme yapılsaydı insanlar için daha iyi olmaz mıydı? Bu parayla 50 tane çeşme yapılırdı. Ata düşmanı değilim ama şu an insanlar sıcaktan yanarken hayvanlara ve halka bir şey yapılsaydı daha iyi olurdu."
Havva Sarı Çakır: "Parayı sokağa atmada üstünüze yok. Çatalca'nın eksiklerini tamamlasanız yazık değil mi o paraya?"
Mahmut Şahin: "Kurban bu, yollara bile atsalar her taraf çukur. Atatürk zaten her yerde var. Böyle konuşunca Atatürk düşmanı ilan ediliyorsunuz. Çatalca'nın içindeki çeşmelerin bazıları bekliyor, vah vah..."
Satır Turgay: "Heykel yapmaktan başka bir şey bilmiyorsunuz. Bu bir hırsızlık bahanesi. Devletin milletin parasını böyle çarçur ediyorsunuz. Heykeller karnınızı doyurur mu?"
M. Öztürk: "Atatürk'ü sadece heykelle anmak yetmez. O, köylüyü milletin efendisi yapan liderdi. Tarlasız, susuz köylüye ne faydası var bu projelerin?"
Sibel Demir: "Tartışmaya gerek yok. Çocuklara burs, sokaklara çeşme, okullara kitap alımı gibi somut hizmetler daha çok Ata'nın yoludur bence."
Engin Kar: "Eleştirenlere inat, çok güzel olmuş. Atatürk'ü hatırlatan her eser kıymetlidir."
Y. Karaağaç: "Belediye sosyal yardımlarda yetersiz kalıyor. İşsizler, gençler boşta. Heykel değil iş lazım."
Seda Karabacak: "Heykel değil; halk ekmek, öğrenci yurdu, meslek kursu yapılsın. Atatürk olsa bunu isterdi."
Ayşegül K.: "Her seçimden önce bir heykel, bir tabela… Ama halk yine susuz, yine işsiz. Gerçekten bıktık artık bu gösterişten."
Baran Yıldız: "Sadece dağa Atatürk silueti çizmekle bu ülke kalkınmaz. Atatürk'ün ilke ve inkılapları yaşatılmalı, şeklen değil özle hizmet edilmeli!"
Filiz Demirtaş: "Kendinizi kandırmayın. Atatürk'ün adını kullanarak şov yapıyorsunuz. O olsaydı, bu parayla 3 köy okulu açılırdı."
Orhan Uçar: "Siluetmiş! Susuz köy varken, çocuklar okula aç giderken bu yapılan ayıptır, günahtır. Halkla dalga geçmektir."
Emine Aydın: "Her taşın altından Atatürk çıkarmakla Atatürkçü olunmuyor. Adını anmak kolay, izinden gitmek zor!"
Zeki Özsoy: "Bir tane üretimle, istihdamla ilgili proje yok! Her şey tabela, beton, görüntü… Gerçek hizmet nerede?"
Cihan Efe: "İnsanların doğalgazı kesik, çocuklar yazın bile aç. Siz dağa resim yapıyorsunuz. Bu halk unutmaz!"
Melike Altuntaş: "Heykel, siluet, ışıklandırma… Halkın gözünü boyayın! Peki ya yaşlılar? Peki ya engelli vatandaşlar? Bu projeler onlara ne veriyor?"
Fırat Acar: "Ata sevgisi halkı ezmek değildir. Bu işler onun mirasına ihanet olur. İcraat lazım, değil görsellik!"
Nesrin Güler: "Belediye başkanı Atatürk'ün posterini değil, onun hayalini yaşatsın. Üreten köy, bilinçli gençlik, huzurlu toplum… Hepsi rafa kalktı!"
Hasan Gümüş: "Başkan dağlara resim çizerken çocuklar eğitimden geri kalıyor. Bu mudur vizyonunuz?"
Aytaç Sönmez: "Atatürk'ü seviyoruz, ama bu yapılan savurganlık. Bu projeden kimin cebine ne girdi, asıl onu konuşalım."
Zehra Gülbahar: "Şu an ihtiyaç ne? Siluet mi? Su mu? Halk ekmek mi? Halkın sesini dinlemeden yapılan her proje boşa gider."
Bülent Tetik: "Görselliğe değil, gerçeğe ihtiyacımız var. Millet borç içinde, çocuklar yazın bile kursa gidemiyor. Hizmet nerede?"
Hatice Arslan: "Çatalca'nın köylerinde internet yok, yol yok, içme suyu sıkıntılı. Ama dağa siluet yapılmış, bravo valla!"
Bu yorumlar çok net bir şeyi gösteriyor: Halk artık laf değil, hizmet istiyor. Eğitim, iş, altyapı, sosyal yardımlar gibi somut adımlar bekleyen vatandaşlar, siyasetçilerin veya belediyelerin yaptığı "görsel" projeleri "göz boyama" olarak görüyor. Atatürk'ün adı böyle projelere alet edilse de, halk onun asıl mirasının ülkeyi kalkındırmak ve halka adaletli davranmak olduğunu söylüyor. halkın bu tepkisinin yerel yönetimler için önemli bir ders olması gerektiğini söylüyor vatandaş.